Képzéseink
Költségek
Mutatók
Névnap
Ma 2024. április 26., péntek, Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.
Látogatók
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa6
mod_vvisit_counterTegnap40
mod_vvisit_counterEzen a héten217
mod_vvisit_counterMúlt héten243
mod_vvisit_counterEbben a hónapban928
mod_vvisit_counterMúlt hónapban988
mod_vvisit_counterŐsszesen272895

We have: 1 guests online
Your IP: 3.141.31.209
Mozilla 5.0, 
Today: ápr. 26, 2024

Az iskolaválasztásról

Mire figyelj amikor iskolát/oktatót választasz?

1. Legfontosabb talán, hogy legyen referenciája. Kérdezz utána ismerőseid, barátaid, rokonaid körében tanult-e ott valaki! Ez vidéken nem gond, hiszen szájhagyomány útján terjednek a hírek. Mennyire volt korrekt, megbízható, jó szakember (iskola)?

2. Kivel kötsz szerződést (ez előírás!)? Ez mit tartalmaz (jogok, kötelezettségek, árak, díjak,fizetési feltételek, oktatók, járművek stb.)

3. Melyek a fizetési feltételek? Mennyibe kerül az elméleti oktatás, gyakorlati óra (ami egyébként 50 perc)? Van-e pótóradíj? Melyek a járulékos költségek(vizsgadíjak, elsősegély tanfolyam, orvosi alkalmassági, okmányiroda)? Milyen módon és hol zajlik az elméleti és a gyakorlati oktatás ?

4. Hogyan és hol találkoztok az oktatóddal? Kinek az idejét és pénztárcáját terheli ha érted mennek?

5. Megfelelő időt fordítanak-e az elméleti oktatásra, azon belül a tesztelésekre és azok kiértékelésére? (pl.: „B” kategória esetén 28 óra az elméleti képzés időtartama)?

6. Különbözik-e az alap- és a pótóra díja?(Ha igen vajon miért?)

7. Motoros oktatás esetén kell-e külön fizetni üzemanyagért, védőfelszerelésért? Kit terhel ha például felborulsz a motorral és az megsérül?

8. Hogyan jutsz el a vizsgák helyszínére ?(pl.: minden vizsgaalkalommal a szülőnek kell-e szabadságot kivenni, hogy elvigye gyermekét?)

9. Motoros képzés esetén biztosítják-e a járműveket, felszereléseket vagy Neked kell ezeket beszerezni?

Néhány rossz példa:

Elméleti oktatás:

 Összecsapott, gyors tanfolyamok ahol nem érintik a teljes anyagrészt, a teszthez szükséges felkészítésében magára hagyják a tanulót mondván otthon úgyis tudja gyakorolni. 1 tanóra = 45 perc.

 Otthon(konyhában, ebédlőben) tartott „egyszemélyes” tanfolyamok. Elsőre kedvezőnek és kényelmesnek tűnik, de vajon megéri-e az oktatónak egy emberhez kimenni pl.: „B” kategória esetében 28 órában(esetleg vidékre)? És ugyanúgy kimegy majd a másik tanulójához is 28 órában? Tényleg be fogja tartani az ígéretét? (Elméleti tanfolyam csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság által jóváhagyott tanteremben és előzetesen leadott tanmenet alapján tartható.)

 Akciós tanfolyamok. Tudjuk, hogy semmi sincs ingyen. Ahogy mondani szokták: amit megnyersz a vámon azt elveszíted a réven. Ehhez a típusú elméleti tanfolyamhoz alkalmazzák szeretettel az emelt díjas pót órákat, amiről előzetesen nem tájékoztatnak. Majd a 30. óra vagy az első sikertelen forgalmi vizsga után elárulják .Vagyis a kötelező óraszámokban nem biztos, hogy mindent megkapsz ami a sikeres forgalmi vizsgához szükséges. Később a pótórákban még készülhetsz és talán megkaphatod ami korábban elmaradt, természetesen emelt díjért.

 Kedvezmény. Ha menet közben máshol szeretnéd folytatni a tanulmányaidat (pl.: elköltöztél vagy rájöttél, hogy valami nem stimmel) a képzési igazolás (tanulóáthelyező) kiállításáért cserébe visszafizettetik Veled a kedvezményt. Tanulóáthelyezőért pénzt nem kérhetnek és 10 napon belül ki kell állítani!

Gyakorlati oktatás:

 Jelentősebb kedvezményű óradíj. Amit tudnod kell :1 tanóra = 50 perc. Nem autózzátok ki a teljes időt csak kb. 35-40 percet. Esetleg 1 tanóra = 1 vizsgaútvonallal, ami nem mindig teszi ki az 50 percet. Rengeteg beszélgetés, magyarázat az oktatási időben, ami nem a vezetéssel telik. Távol a vizsgaútvonalaktól vezettek.

 Elsőre nem említett emelt díjas pótórák. Talán a pótórák alatt többet fogyaszt a tanulókocsi? Vajon az emelt összegért emelt szintű oktatást is kapsz? És ha igen, akkor az alapóráknál mit kaptál?

Összegezve: ne csak az elsőre beígért ár alapján dönts! Ez csak egy része az egésznek! Szinte biztos, hogy a végösszeg nem lesz kevesebb, sőt talán még több is lehet mint máshol. Ennél sokkal fontosabb az ár/érték arány ( mennyiért kapod / mit kapsz érte). A gyenge felkészítés miatti sikertelen vizsgák úgyis plusz költségeket jelentenek. Nem beszélve az ezek miatt szükséges szabadságokról, iskolai hiányzásokról esetleges beutazásokról. És végül emberi vonatkozásában sem mindegy, hogy mennyit és hányszor idegeskedsz, stresszelsz mert bizonytalan helyzetben tartva érzed Magad.

Jó keresgélést, megfelelő választást és sikeres felkészülést kívánunk!

 
facebook


Látogass meg bennünket itt is!

Motoros kategóriák


Motoros kategóriák
2014.

Parkolj Viktóriával!

Bejelentkezés
Keresés
Partnereink